De Trappist-Trippel: Alpendriedaagse in juli

Opens internal link in current windowHet verslag van Gerard Snel

Opens internal link in current windowHet verslag van Bas Klein

Opens internal link in current windowHet verslag van Djoen Tong Liem


Opens external link in new windowMeer foto's

Initiates file downloadEindklassement

-----


De Trappist-Trippel is een fietstocht met drie etappes van woensdag 26 t/m vrijdag 28 juli vanuit Bourg d’Oisans, aan de voet van de Alpe d’Huez. Het doel is om samen lekker in de bergen te fietsen, een beetje wielrennertje te spelen en ondertussen veel plezier te hebben.

Er is tijdwaarneming en verzorging, er zijn klassementen en truien. De etappes zijn ook voor toerrijders leuk en goed te doen en uiteraard kunnen zij ook gebruik maken van de faciliteiten zoals de verzorging. Door het tijdshandicap-systeem kan iedereen het evenement actief meebeleven en worden verschillen in klimcapaciteiten enigszins gecompenseerd. De organisatie is in handen van Willard Gerritsen en Jan Maarten Deurvorst. 'Ambassadeurs' zijn Bert Zwaving en Rinus Cerfontain. Hen kun je vragen naar hun ervaringen met dergelijke tochten.

 

TIJDSHANDICAP-SYSTEEM

Het doel van de Trapist Trippel is dat per etappe iedereen ongeveer gelijktijdig aankomt bij de finish en dat onderweg ook iedereen het idee heeft dat hij of zij ‘in koers’ is. Natuurlijk zijn er sterkere renners, maar zij moeten de mindere goden wel eerst inhalen, want die zijn eerder van start gegaan. Het effect van dit systeem is dat het soms onverwachte winnaars oplevert, net als in het echie. Afhankelijk van je voorsprong in het klassement, krijg je een tijdshandicap bij de volgende etappe. Dat tijdsverschil wordt berekend op basis van je klimsnelheid: het aantal overwonnen hoogtemeters per uur. We starten in groepjes van vijf of zes min of meer gelijkwaardige renners. Zodoende komen op de laatste klim renners elkaar vaak achterop en zijn de verschillen op de streep klein.

 

ETAPPESCHEMA

Etappe 1 - Woensdag 26 juli

Kaart

16.00 - 16.30u Aanmelden.

Gezamenlijke start: 17.00 uur, Rochetaillée, afslag D526 vanaf de D1091 (710m).

Finish: plaatsnaambordje Villard-Reculas (1.460m).

Afstand: 13 km, hoogtemeters: 750.

Duur: 0:45 a 1:00 uur.

Deze ‘proloog’ is iets langer dan gebruikelijk in een Tour of Giro. Vooral onderscheidend is het aantal hoogtemeters. We starten gezamenlijk. De wegen zijn verkeersarm en we hoeven, vlak na de start, maar één keer rechtsaf te slaan. De route begint met een vlakke aanloop van zo'n 2 kilometer, waarna de weg eerst flauw omhoog gaat. Na het passeren van het gehucht La Voute begint de klim serieus, maar deze is nooit brutaal. De verwachting is dat groepjes lange tijd bij elkaar blijven. Na afloop rijden we vanuit Villard-Reculas samen om de berg heen en via Huez terug naar beneden.

We zijn terug op de camping om 19.00u.

Om 21.00u is de briefing voor de volgende dag.

 

Etappe 2 - Donderdag 27 juli, 11.00 uur.

Kaart

Start laatste renners: 11.00u, Camping Bourg d'Oisans (780m).

Finish: La Bérarde (1.570 m).

Afstand: 63 km, hoogtemeters: 2.020, duur: 2:30 – 3:30 uur.

We starten volgens het tijdshandicap-systeem. Wie de eerste dag tijd verloor mag nu eerder van start, waardoor iedereen kans maakt op een hoge klassering of misschien zelfs wel etappewinst. Vooral als de snelste (laatste) groepjes zich verrekenen en gaan zitten afwachten.

De etappe voert over de voet van de klim naar de Col du Lautaret en slaat na de eerste lange tunnel (lampjes verplicht!) rechtsaf bij La Rivoire, de D220 op. Via de ‘achteringang’ wordt naar de grote weg naar Les Deux Alpes gereden. Deze weg heeft halverwege een flinke steil stuk. Het is dan nog ver naar de meet, dus wegrijden is niet evident.

Bij Bons dalen we via de D213 af naar de stuwdam bij het Lac du Chambon. Daar slaan we linksaf en rijden helemaal terug naar Bourg d'Oisans. Hier nemen we de rotonde 180 graden en rijden nogmaals de vlakke 5 kilometers naar Le Clapier. Deze keer gaan we rechtsaf, de D530 op, het dal in naar La Bérarde. De finish ligt ruim 25 km verder, bijna duizend meter hoger, in één van de mooiste dalen van de Alpen. Na afloop rijden we gezamenlijk terug, bijna dertig dalende kilometers.

We zijn terug op de camping om 15.00u.

Om 21.00u is de briefing voor de volgende dag.

 

Etappe 3 - Vrijdag 28 juli, 11.00 uur.

Kaart

Start laatste renners: 11.00u, Camping Bourg d'Oisans (780m).

Mogelijk geneutraliseerd naar Séchilliene.

Finish: Oulles (1.403m).

Afstand: 106 km, hoogtemeters: 2.630, duur: 4 uur.

De laatste dag is ingeruimd voor de Koninginnerit. Afhankelijk van de verkeersituatie kan het zijn dat de eerste 25 km naar Séchillienne geneutraliseerd gereden wordt, maar dan begint de eerste klim van de dag. In 15 km gaat de D114 duizend meter omhoog naar de Col de Morte. Na een korte afdaling blijft de route vooral glooiend omlaag lopen, met af en toe een stukje omhoog totdat na 25 km de weg weer vooral omhoog gaat. Na 10 km, in Siévoz, nemen we linksaf de D26 (D526) naar de Col d'Ornon. In het begin gaat het nauwelijks omhoog, maar de kilometers beginnen te tellen en de laatste kilometers zijn wel serieus. Aan de andere kant dalen we af, maar bijna beneden ligt nog een heel mooie klim te wachten. Links af leidt een heel klein weggetje dat bijna niemand kent, de D221, naar de drie gebouwen en waterbak van Oulles. Serieuze kost. In Oulles aangekomen is duidelijk wie de sterkste renners van de week zijn. Daarna dalen we samen af naar Bourg d’Oisans.

We zijn terug op de camping om 15.00u. 

Om 18.00u is het eten, prijsuitreiking en FEEST.

 

Alle etappes zijn onder voorbehoud van lokale verkeers- en weersomstandigheden. Indien noodzakelijk worden vergelijkbare alternatieve etappes gepland. Naast de etappe zelf rijden de renners elke dag samen naar het beginpunt en vanaf het eindpunt samen weer terug naar de camping.

 

ALGEMENE REGELS

Veiligheid voor alles en daarom zijn lampjes verplicht in de tunnels en heeft iedereen op de fiets een helm op.

Onderweg zijn geen eigen volgwagens toegestaan. Verzorging wordt centraal geregeld. Op van tevoren bekend gemaakte punten staan mensen met door de deelnemers zelf ingeleverde bidons en eten. Bij warm weer staan die op meerdere punten. In deze zones geldt een verplichte neutralisatie. Iedereen die in een groepje rijdt, stopt tot de anderen hun spullen hebben gepakt of aangenomen. Pas dan kan iedereen verder rijden, mits iedereen zich beperkt tot het innemen van bidons en eten. Hetzelfde geldt voor verkeerssituaties: gezamenlijk stoppen en doorrijden. Rode stoplichten (lawine-lichten) betekenen sowieso dat iedereen stopt!

We gooien onderweg geen troep weg. Dat kan bij de verzorging ingeleverd worden.

Bij pech onderweg ben je zelf verantwoordelijk voor reparatie (spullen meenemen). In de verzorgingsauto's ligt een grote pomp. Gebruik die als je je band met de hand heb moeten oppompen, want in de afdalingen moeten je banden hard zijn. Bij de verzorging zijn ook wielen. Deze zijn alleen beschikbaar als een wiel stuk is. Dit ter beoordeling van de jury. Dus zelfs als je bij een verzorging lek rijdt, wissel je je band. Je mag in dat geval geen wielen wisselen.

Als er door omstandigheden een wegafsluiting is, is daar de finish. Indien mogelijk zal de jury deze onaangekondigde finish met bordjes aangeven. Premies, bergprijzen en andere zaken worden de avond tevoren tijdens de briefing aangekondigd. Het is verboden met of achter niet-deelnemers te rijden.

Vanaf een uur voor de start van een etappe tot een uur na terugkomst op de camping is er geen mogelijkheid om de organisatie te benaderen met protesten of correcties. Doe dit zoveel mogelijk aansluitend op de briefing.

 

HUISVESTING

We zetten onze tenten op Camping ‘La Piscine’ in Bourg d'Oisans. Op de camping is inmiddels een mooi kampeerveld onder de bomen gereserveerd (geen campers en caravans!) en er zijn ook huisjes te huur. Dit alles met gratis uitzicht op de klim naar Alpe d'Huez. En natuurlijk is er een zwembad (what's in a name?).

DEELNEMERS

Er hadden zich 38 deelnemers gemeld, een mooi evenwichtig deelnemersveld met van alles wat: 12 A-renners, 15 B-renners, 10 toerders.